به گزارش «فرهیختگان»، ابوالفضل ظهرهوند، سفیر سابق ایران در ایتالیا و کارشناس مسائل بینالمللی در گفتوگو با «فرهیختگان» درخواست ایالات متحده برای فعالسازی مکانیسم ماشه را مورد بررسی قرار داد.
وی در ابتدای گفتوگوی خود با ذکر این نکته که ایالات متحده از مخالفت اعضای برجام حتی شرکتهای اروپایی کاخ سفید با فعالسازی مکانیسم ماشه مطلع است و با وجود این اطلاعات دست به این اقدام زده، گفت: «آمریکاییها دست به ریسک بزرگی زدند و نشان دادند برای فعالسازی مکانیسم ماشه حاضرند هر نوع تلاشی داشته باشند، البته این مساله قابل پیشبینی هم بود.، آمریکا امروز تلاش میکند تفسیر خاص خود را از بند ۱۱ برجام به شورای امنیت سازمانملل و دیگر اعضای حاضر در توافق هستهای دیکته کند. آنها میخواهند با استفاده از ابزار عضویت دائم خود در شورای امنیت مکانیسم ماشه را فعال کنند. درواقع باید گفت با منطق آمریکاییها امروز حتی کشوری مانند اندونزی که در شورای امنیت سازمانملل عضویت دارد میتواند مکانیسم ماشه را فعال کند، درصورتیکه از نظر حقوقی این استدلال صحیح نیست.»
سفیر سابق ایران در رم خاطرنشان کرد: «از هر منظری که به ماجرا نگاه کنیم و هر بند حقوقی معتبر در حقوق بینالملل را هم که مدنظر قرار دهیم خواهیم دید ایالات متحده صرفا با قید حضور و شراکت در برجام میتوانست مکانیسم ماشه را فعال کند و اکنون چنین امکانی برای این کشور مفروض نیست. درواقع مسیر صحیح این بود که مانند همان تلاش سال گذشته ایالات متحده یکی از اعضای باقیمانده در برجام را مجبور به فعالسازی مکانیسم ماشه میکرد البته آنها هم زیربار این فشار نرفتند. درواقع باید گفت آمریکاییها دچار یک اشتباه راهبردی شدند. اگر دونالد ترامپ سال ۱۳۹۷ از برجام خارج نمیشد شرایط امروز کاملا متفاوت بود.»
فشارهای سیاسی اجازه فعالشدن مکانیسم ماشه را نخواهد داد
ظهرهوند با تاکید بر اینکه با توجه به فشارهای سیاسی و تاکیدات حقوقی اعضای برجام، ایالات متحده موفق نخواهد شد مکانیسم ماشه را فعال کند، گفت: «اروپاییها دریافتهاند تلاش دونالد ترامپ برای استفاده از مکانیسم ماشه نه امنیت کشورهای غربی که صرفا داشتن برگی برنده برای رقابتهای انتخاباتی است بنابراین حاضر نیستند وارد این رقابت انتخاباتی درون ایالات متحده شوند، علاوهبر این آنها میدانند با این سوءاستفاده ترامپ موقعیت شورای امنیت تحتالشعاع قرار خواهد گرفت و از اعتبار آن کاسته خواهد شد. موقعیت شورای امنیت در نظم بینالملل از نظر شرکای اروپایی ایالات متحده بهمراتب مهمتر از ملاحظات اکنون ترامپ است.»
اروپاییها برای حفظ امنیت خودشان هم که شده طرفدار ترامپ نیستند
این کارشناس روابط بینالملل در ادامه توضیحات خود ذکر کرد: «طرفهای اروپایی هیچ علاقهای به پیروزی مجدد دونالد ترامپ در انتخابات آمریکا ندارند. رویکرد اتحادیه اروپا اساسا به رویکرد دموکراتها نزدیکتر است، درحالیکه ترامپ تلاش میکند فضا و محیط بینالملل را دوقطبی کرده و جایی برای فعالیت سیاسی باقی نگذارد، درحالیکه باید بدانیم برجام محصول نزدیکی و تعامل سیاسی آمریکا با اروپاییها بود و در یک دیدگاه مشترک توانستند برجام را عملیاتی کنند. ناگفته نماند اتحادیه اروپا ترامپ را برای امنیت خود هم بهمثابه یک تهدید شناسایی میکند، سیاست اول آمریکا ترامپ بهاضافه ارتباطی که کاخ سفید با جریانهای دستراستی و ضداتحادیهای در اروپا گرفته مزید بر علت شد تا اعضای این اتحادیه برای حفظ هویت خودشان هم که شده علاقهای به پیروزی ترامپ و بودن او در کاخ سفید نداشته باشند.»
دموکراتها بسیار خطرناکتر از ترامپ هستند/ برجام یکی از پیچیدهترین پروژههای سیاسی امنیتی بعد از جنگ جهانی دوم بود
سفیر سابق ایران در ایتالیا با ذکر اینکه مکانیسم ماشه ترفند حسابشده دموکراتها برای فشار به ایران بود، گفت: «برخلاف آنچه امروز در کشور تلقی آن وجود دارد دموکراتها برای امنیت ملی ایران بسیار خطرناکتر از افرادی مانند دونالد ترامپ هستند. آنها همواره هوشمندانهتر از جمهوریخواهان یا افرادی مثل ترامپ عمل میکنند. مکانیسم ماشه عملا یک شمشیر داموکلس بود، برخلاف ادعای روحانی که همواره میگوید 6 قطعنامه سازمانملل علیه ایران لغو شد، نگاه به متن برجام و همین مکانیسم ماشه گویای تنها تعلیق 6 قطعنامه یادشده است. این فرآیند یعنی تعلیق قطعنامهها بهاضافه مکانیسم ماشه شمشیر داموکلسی بود که بتوانند ملاحظات خود را در برجام پیگیری کنند و برجام نه بهعنوان یک توافق که بهعنوان یک پروژه امکان توسعه یافتن و تکمیل شدن داشته باشد، به همین علت هم بود که دموکراتها میگفتند برجام گام اول بود و برجامهای ۲ و ۳ در راه است. همین فرآیند هم بود که اگر تکمیل میشد نتیجهای جز فروپاشی درونی ایران بههمراه نداشت؛ اتفاقی که در آن کشورهای غربی کمترین هزینه ممکن را پرداخت کرده بودند و ایران با گرفتار شدن در بندهای قانونی برای همیشه تسلیم میشد. پروژه برجامی یکی از پیچیدهترین پروژههای سیاسی، حقوقی و امنیتی پس از جنگ جهانی دوم بود.»
وی با تاکید بر اینکه خروج ترامپ از برجام همه برنامهریزیهای غربیها را برهم زد، گفت: «درمانده و عاجزشدن آمریکاییها امروز نتیجه همان خروج ترامپ از توافق هستهای است و با وجود اینکه شاید شرایط سختی امروز برای کشور پدید آمده باشد، باید برآیند کلی آن را بهنفع ایران در بلندمدت توصیف کرد.
اخبار مرتبط: